DXN Termékek

A DXN 30 éves múlttal rendelkező multinacionális vállalat. Jelenleg a 28. Legnagyobb MLM cég a világon, de ázsiai viszonylatban sok helyen az elsők között található! Az európai piac jelenlegi megnyitásával, már mind az 5 kontinensen jelen van, termékei az egész világon elérhetőek.DXN ganodermakávé az egészséges ganoderma kávé!DXN termékek az egészség szolgálatában. A DXN több mint 50 termékkel a legjobb árakon és kíváló minőséggel van jelen a magyar piacon!

2013. július 26., péntek

DXN Spirulina Cereal



Spirulina Cereal
A spirulina széles körben ismert, mint kiegyensúlyozott táplálék, a magas rosttartalmú gabonaféléket pedig minden élelmezéstudományi szakértő javasolja. A DXN Spirulina gabonapehely kiváló minőségű gabonából és spirulinaporból készül, így az egyik legjobb, könnyen elérhető tápanyagforrás.
A doboz tartalma:
30 tasakx30gr
Fogyasztói ár:11315 Ft
Törzsvásárlói ár: 9055Ft
Rendelhető itt:



2013. július 19., péntek

DXN Lions Mane - Oroszlánsörénygomba

Lion's Mane (Hericium erinaceus) az egyik leghíresebb gomba a keleti történelemben és a hagyományokban, gyógyászati célokra használják Kínában és Japánban évszázadok óta. A legenda szerint akik rendszeresen fogyasztják a gombát acél idegeik lesznek és kiváló memóriájuk mint egy oroszlánnak!
Az oroszlánsörény gomba rendkívül tápláló és értékes növény, melyet Kínában és Japánban sok száz éve ismernek. Szinte az összes fontos aminosavat tartalmazza, emellett tápanyagokban, ásványi anyagokban, poliszacharidokban, adenozinban, hericenonokban, erinacinekben és fehérjében gazdag. Segít az egészség fenntartásában. Az oroszlánsörény gomba tabletta megerősíti az emésztőrendszert. 



A DXN Lion’s Mane tabletta 60% Hericium erinaceus micéliumot és 40% laktózt tartalmaz. Laktóz érzékenyek a termék fogyasztását kerüljék!

Adagolás:
naponta 2 x 2 tabletta evés közben: bőséges folyadékbevitel ajánlott.
A doboz tartalma: 120 tablettax300mg
Fogyasztói ár: 7825Ft
Törzsvásárlói ár: 6260 Ft



A gomba kínai neve: majomfejgomba, a kínai kultúrában fejedelmi ételnek számít. A japán neve: Yamabushi-take a gomba rejtőzködő életmódjára utal, hisz a (főleg buddhista) hegyi remetéket nevezik japánul yamabushinak.


A gomba első nyugati említése 1794-ben történt és C.H. Persson nevéhez fűződik.

A hagyományos kínai gyógyászatban máig használt gyógygomba hatásait számos modern kutatás támasztja alá. Kínai, japán, koreai és amerikai kutatók munkái alapján a süngomba az alábbi gyógyhatásokkal bír (Forrás: Lee, Jong Seok et al.: Study of Macrophage Activation and Structural Characteristics of Purified Polysaccharides from the Fruiting Body of Hericium erinaceus. In: Journal of Microbiology and Biotechnology, 2009. vol. 19. no. 9. pp. 951-959.):

A gomba főbb hatóanyagai:
-  adenozin
-  oleinsav
- fehérjék és aminosavak, az esszenciális aminosavak közül a fenil-alanin, hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, treonin és valin megtalálható benne
-  nyomelemek és ásványi anyagok, pl. foszfor (P), vas (Fe), kalcium (Ca) B1- és B2-vitamin


Ismert hatásai: 
- mikroba ellenes
- tumor ellenes, fékezi a tumorok növekedését (a természetes ölősejtek, T-sejtek és B-sejtek, valamint a makrofág-függő immunválaszok stimulálásával)
- immunmoduláns (aspecifikus immunstimuláns)
- antioxidáns hatású
- citotoxikus
- vérzsír csökkentő
- vércukorszint csökkentő
- időskori elbutulás (demencia) ellenes hatás, a hericinon C és H, valamint erinacin A és I tartalma miatt a hagyományos kínai gyógyászatban elsősorban gyomor- és bélbántalmak kezelésében használják


2013. július 13., szombat

DXN Organo Gold Varga gomba stb . Van-e legjobb ganoderma, mi a különbség?!

A Hagyományos Kínai Gyógyászatban évezredek óta megkülönböztetett tisztelet övezi a lingzhi-t. Már a legelső kínai gyógyszerkönyvben, Shennong gyógynövénykönyvében is a legmagasabb minőségű "gyógyszerek" közt szerepel, melyek még huzamosabb ideig történő fogyasztás esetén sem okoznak mérgezést és nincs semmilyen káros mellékhatásuk. Ugyanebben a műben 6 színváltozatát írják le, melyekről mára kiderült, hogy külön gombafajok.
A vörös színű lingzhi-t a pecsétviaszgombával (Ganoderma lucidum) azonosították, mely javítja az állóképességet, fokozza a szervezet öngyógyító képességét, segít abban, hogy megőrizzük egészségünket, és hosszú életet élhessünk.

A vadon növő Ganoderma nagyon ritka és nehéz begyűjteni. Ha valaki véletlenül rá is bukkan egy-egy példányra, a gomba hatóanyag tartalma legtöbbször már közel sem optimális, emiatt hatása nehezen kiszámítható. Mivel a vadon növő példányok gyűjtése esetleges, így az ebből készült termékek minőségének standardizálása szinte lehetetlen.

1970-ben a Kiotói Egyetem Élelmiszertudományi Kutató Intézetének egyik technikusa, Dr. Yukio Naoi sikeresen alkalmazta a "spóraszétválasztó termesztési módszert" a Ganoderma termesztésére. A módszert 1975-ben vezették be Ázsiában. Mivel a klíma és a talaj rendkívül kedvező, ez az eljárás mára széles körben elterjedt.

A ganoderma gyógygombával a DXN alapítója Dr Lin már a 1990-es években foglalkozott, és részt vett a nagyüzemi termesztés és egy szabadalmaztatott hatóanyag kivonási módszer kidolgozásában. 1993-ban alapította meg a DXN céget, és a ma már a világ legnagyobbjának tartott malajziai bio ganoderma farmokat! 1995-ben vált ki egy másik kutató, aki megalapította a Gano Excel céget. 
Ebből vált ki 2008-ban Bernie Chua, aki létrehozta az üzlet és pénzorientáltabb Organo Gold céget, miből 2010-ben kiváltak, hozták létre  a Sereni Gy szintén ganodermás céget. 





A ganoderma népszerűsége töretlen, így újabb cégek alakultak napjainkban is. Amerikában a Healthy Coffee, vagy a legfrissebb Ganolife céget említhetnénk. Magyarországon Professzor Dr. Fachet József, az MTA orvostudományok doktora, rákkutató, immunológus és Varga Gábor hatóanyag szakértő nevével fémjelezett ganoderma termékek a legismertebbek, varga gomba néven is kerülnek forgalomba. De egyre többet lehet hallani a Fülöpjakabi biogazda, Gyöngyösi Sándor saját termesztésű ganoderma gombáiról is. Nem célom ezekről véleményt alkotni, mindenki maga dönti el milyen forrásból és hatóanyag tartalommal, tisztasággal szerzi be a gyógygomba készítményeit.

A ganoderma gyógygomba - a fogyasztásával elért rendkívüli eredmények, s az egyre több gyógyulásról szóló beszámoló, riport hatására napjaink egyik legnépszerűbb táplálék kiegészítője lett, s így természetesen az értékesítésben érdekeltek számára nagy üzleti lehetőség is. A különböző konkurens cégek természetesen mind mind a saját terméküket tartják a legjobbnak, és leghatékonyabbnak. Ez még természetes is lenne, ha a saját értékeiket nem mások fölé helyeznék, és nem állítanának olyat, ami szakmailag nem igaz.
Márpedig van egy cég, aki mindenáron el akarja hitetni, hogy az ő fába oltva termesztett ganodermájuk a világon egyedüli organikus és certifikált gomba, és persze így a legjobb is!

Idézek egyik Organo Goldos vezető hozzám írt leveléből: De van egy kis baj. A DXN Malajziai gyárában, gyártott kávéban lévő ganoderma nem ORGANIKUS! Tehát nem alkalmas a kínai gyógyászathoz! Ha kíváncsi rá megmutatom önnek a tanulmányt, még mielőtt megjelentetem a sajtóban! Bocsásson meg a kéretlenül kapott levélért, az Organo Gold vele együtt az európai BLACKDIAMONDOK, DIAMONDOK, akik a világ legtöbbet kereső hálózatépítői, nem tekintik konkurenciának az ön cégét! „ – szólt a lekicsinylő felsőrendű tudatról árulkodó levél.

Nos utána néztem és kérdeztem független, elismert gyógygomba szakértők véleményének, hogy számít-e, és befolyásolja-e a minőséget az, hogy kemény fába oltva vagy keményfa forgácsba intenzív módon termesztik-e a ganoderma gombát. Neveket nem említenék, mert nem akarom, ilyen vitába belekeverni őket, mint magán ember kérdeztem. Íme, a válasz és szakértői vélemény:

"A pecsétviaszgombát természet közeli (rönkös) ÉS intenzív (zsákos) módszerrel is lehet termeszteni, ugyanakkor a két módszer eltérő termésidőt eredményez.
Egy élő rönköt nehezebben szőnek át a gombafonalak (hifák), hogy azokból micélium, majd termőtest képződhessen.

A természet közeli változat leírása (röviden):
A lombos keményfákat döntés után 15–20 napig fektetik, majd rövid rönkökre vágják, és a vágásfelületen oltják be. Az átszövetési idő 2–3 hónap. A rönköket a földbe süllyesztik. Az első termőtestek legkorábban a beoltást követő 6 hónap múlva jelennek meg. Az így beoltott rönkök 4–5 évig is teremnek. Az OG 18 hónapos ganodermákat nevel akkor töri fel a spórákat.




Az intenzívé pedig (szintén röviden):
Zsákos termesztésnél enyhén (10–15%) dúsított keményfa fűrészport használnak, 5%-os korpadúsítással, melyet 1,5–2 kg-os zacskókba töltenek. Az átszövetéshez 25–30 °C és kb. három hét szükséges. Az első gombakezdemények a 30–40. napon jelennek meg, a zacskók száját az 50. napon nyitják ki. A termőtestek fejlődéshez szobahőmérséklet, 100–200 lux fény, 90–95%-os relatív páratartalom és akár 60 nap szükséges.


Ázsiában a fűrészport 10–20% durva gabonakorpával (búza, rizs, rozs stb.), 1–2% kalcium-karbonáttal és gyakran 1% körüli szacharózzal dúsítják. A tápközeg nedvességtartalma legalább 70% kell, hogy legyen!
Az intenzív (zsákos) termesztés során is olyan faanyagot használnak, mint a természetutánzó (rönkös) termesztésnél, csak egyes hatóanyagokkal dúsítják, hogy kiszámíthatóbb legyen a hatóanyag tartalma.
Szakmailag NINCS jelentősége, hogy melyik módszert választja valaki, ugyanis úgyis valamely hatóanyagra standardizálva kerülnek forgalomba a készítmények.


Épp a hasonló értelmetlen viták miatt a téma üzletileg nem érdekelt szakemberei már kezdeményezték a Magyar Mikoterápiás Egyesület létrehozását, hogy a hazai piacon kapható gomba illetve gombákat, gomba hatóanyagokat tartalmazó készítményeket azonos paraméterek alapján, objektíven lehessen, bevizsgál(tat)ni és a marketing háborúban a fogyasztók végre tények alapján tudják eldönteni, hogy melyik terméket választják. Vagyis az Organo Gold által hangoztatott felsőbbrendűségnek nincs tudományos alapja, az nem más, mint marketingfogás!” – eddig a szakvélemény!

Valóban ez nem csak marketingfogás, hanem burkolt indoklása magyarázata annak, miért kerülnek kétszer annyiba termékei, mint másoknak, akár a DXN, Gano Excel, Tiens vagy a Varga Gábor ganoderma gomba készítményeit nézzük.
Egy ganoderma termék értékét nem a termesztési mód határozza meg, hanem a hatóanyag tartalom, ami nagymértékben függ a termesztési módtól függő, helyes „szüretelés időponttól”, a feldolgozási és hatóanyag kivonási eljárástól! Egészen más ahol a gombatestet ledarálva készítenek ganoderma port, mint ahol a spórákat feltörik szabadalmaztatott eljárással és a hatóanyagot vonják ki, kizárólag az kerül a kapszulákba!
Kiemelném még azt is, hogy a DXN-nél kapható GL kapszula, nem a felnőtt gombatest spóráiból készül, hanem 18 napos gombafonalakból, micéliumból, ami a búzacsírához és más csírákhoz hasonlóan, egyes tápanyagokból és hatóanyagokból többszörösét tartalmazza ebben a növekedési fázisban lásd itt pld 4-szeres szerves germánium és poliszacharid tartalom!
Mindenki maga döntse, el kitől vásárol, hisz a legolcsóbb az lehet, hogy drágább mert kevesebb benne a hatóanyag, de az se biztos, hogy a legdrágább a legjobb, hisz ott már lehet, hogy a haszon és nyereség növelése a cél, nem a jogos költségek.

Ha részletesebb leírás is érdekli, akkor idézek a Dr Szabó László Babulka Péter és Födi Attila szakemberek által összeállított Ganoderm Lucidum könyvből.:
http://mek.oszk.hu/10600/10609/10609.pdf


„A Ganoderma lucidum életmódját tekintve fakultatív parazita. Tehát számára nem feltétlenül szükséges valamilyen gazdanövény, hanem szaprobiontaként korhadékon is megél. Mesterséges termesztésével az 1970-es években japán, kínai és malajziai kutatók jelentős sikereket értek el. A kísérletek kezdetén azt tapasztalták, hogy tápközeg szempontjából különös igénye nincs, számára a legtöbb lombos fa fűrészpora megfelelő, akárcsak a shii-take esetében. A hővel kezelt és zsákokba töltött fűrészpor-tápközeget a beoltott micélium (inokulum) közel egy hónap alatt félig átszövi, ha a zsákok le vannak zárva. Ha ebben a stádiumban a zsákokat kinyitották és biztosították a páradús (legalább 90%-os páratartalmú) levegővel való érintkezést, valamint a legalább 25–30°C-os hőmérsékletet, akkor kb. két hónap múlva a tenyészetek termőre fordultak, megjelentek a termőtest-kezdemények. 8–10 hétig növekedtek a gombák teljes, kalappal rendelkező termőtestet fejlesztve.

Malajziában a tápközegbe a fűrészporon kívül kisebb (5–10%) arányban rizsdarát és aprított citromhéjat is kevertek. Steril körülmények között, a gombával átszőtt, nedves, előzetesen főzött gabonaszemekkel (micéliummal átszőtt oltóanyag, csíra vagy inokulum) végezték a zsákokba helyezett és hőkezelt tápközeg beoltását. A hőkezelés során a táptalajt 5 órán át 95–100°C-on tartották. A beoltás után „becsírázott” tápközeg a zsákban 2–3 hét alatt átszövődött. A lezárt zsákok kinyitásával, magas páratartalmat biztosítva, 1 hónap múlva már leszedhető termőtestek fejlődtek. A termőre fordulás akár 3 hónapig is eltarthat. 

A pecsétviaszgomba farönkön extenzív módon is tenyészthető.




Kínában korábban sterilizálás nélkül, rövidebb-hosszabb farönkökön szaporították. Több év múlva fordultak termőre. Ez az extenzív módszer felgyorsíthatóvá vált, ha a kb. egynegyed méteres farönköket fóliába helyezve sterilizálták és ezután oltották be micélium-darabkákkal. Az átszövődés után a farönköket függőlegesen a talajba ásták úgy, hogy a termőtest-kezdemények ne hatolhassanak a talajba. A nedves talajból viszont hasznos tápanyagokat közvetített a korhadó farönk. Ezzel a „félig intenzív” módszerrel arányos, egészséges és szép termőtesteket nyertek.
Ma már, az előbb vázolt eredményekre alapozva alakultak ki a modern észak-amerikai (USA, Kanada), kínai vagy akár a DXN honlapján is olvasható malajziai intenzív technológiák.



Ezek során a tápközeg (táptalaj) fő összetevője például a tölgyfa fűrészpora (80–90%), további összetevője durva gabona (pl. búza) korpa (10–20%). A megfelelő kémhatás biztosítása céljából 1–2% kalcium-karbonáttal egészíthető ki a tápközeg, továbbá serkentheti az átszövődés intenzitását kb. 1% szacharóz hozzáadása. A közeg nedvességtartalmának el kell érnie a 70%-ot. Az így összeállított táptalajt hőálló polietilén zsákokba töltik, majd vattadugóval lezárják. Ezt 15 percig 120°C-on történő hőkezelés követi. A beoltás általában főzött gabonaszemcsírával történik úgy, hogy rázatással a csírákat egyenletesen elkeverik a közeggel. Ezután az egyenletes és intenzív átszövődéshez legalább 30°C-os hőmérséklet szükséges. A folyamat nem fényigényes, akárcsak más, termeszthető gombáknál. Viszont az átszövődést követően és a dugók eltávolítása után a termőtestek képződéséhez okvetlenül szükséges az oxigént biztosító, jó levegőellátás, a szén-dioxidot eltávolító, jó szellőzés, továbbá 90–95%-os páratartalom, 20–25°C-os hőmérséklet és 200-500 lux fény. A termőidőszak alatt az optimális fény mennyiség 500–1000 lux. Ennél magasabb hőmérsékleten a termőtest vékony, deformált, rossz minőségű. A szellőztetés mérték az intenzív termőtest-növekedés idején igen fontos, a szén-dioxid a levegőben nem lehet több 0,04–0,05%-nál. Ebben a szakaszban a légtér páratartalmát rendszeres párásítással kell biztosítani.




A termesztés idején az apró termőtest-kezdemények (primordiumok) ujjszerűek, fehéresek, egyre gyorsabban növekednek. A tönk az alapi részen színesedik, fényesedik, majd a tönk csúcsi része oldalról ízesülő kalappá szélesedik. A fiatal kalap széles, általában vese alakú. A szélén tovább gyarapodik, amit a fehér szín mutat. A tönk felé közeledően a felület egyre sötétebb lesz. Eleinte sárgásbarna, majd vöröslő vagy vörösbarna. Éretten lakkszerűen fényes, tönkje sötétbarna. A kalap csöves termőrétege (bazidiospórákat képező himénium) halványabb, de az idősebb példányokon többé-kevésbé vastag és barnás színű.
A kiszáradt, könnyű termőtest kemény, szívós állományú. Valóban olyan, mint a kihűlő és megszilárduló pecsétviasz, azonban nem törékeny. Teljesen kiszáradva is megőrzi alakját, színét és biológiai értékét! Szárazanyag-tartalma 80% körüli.




Termesztés során a tápközegben maradó tönkök jobban növekednek, mint az oxigénben gazdagabb és szén-dioxidban szegényebb légtérbe jutó példányoké. Ha nem megfelelő a páratartalom, nem képződnek vese alakú, „szabályos” kalapok, sőt el is maradhat kialakulásuk. Kedvező feltételek mellett a hosszirányú tönknövekedés helyett inkább agancsszerűen tagozódik a kalap, miközben egyre jobban terebélyesedik.

Magyarországon úttörő kísérleti eredmények születtek Balázs akadémikus útmutatásával a Budapesti Corvinus Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszékén és a kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézetben, ahol több távol-keleti gomba domesztikálásának elméleti és gyakorlati kérdéseit vizsgálják. A pecsétviaszgomba termeszthetőségének kutatásában jelentős eredményeket elérő Maszlavér (2005) több éves munkával bizonyította, hogy a genotípusok eltérő módon értékesítik
a különféle tápközegeket. Számos törzs tiszta tenyésztésére különböző összetételű táptalajok voltak alkalmasak. A keverékekben más és más arányban vett részt csertölgy, bükkfa, feketefenyő vagy nyárfa eredetű fűrészpor, továbbá búzakorpával vagy búzaszalmával dúsított adalék. Legtöbb esetben a bükkfafűrészporos táptalajkeverék adta a legjobb termesztési eredményeket, a legnagyobb mennyiségű termőtesttömeget. Elvileg tehát nincs akadálya, hogy Magyarországon is termeszthessünk pecsétviaszgombát.”
Ezek után mindenki maga döntse, mit vásárol és hol!

Mindegyik termék kiváló és hatékony, és az Organo Gold ganoderma kapszula, a DXN RG és GL kapszula, de a GanoExcel, Tiens vagy a Dr, Tihanyi illetve a Varga Gábor féle ganoderma termékek is kiválóak.
Ez a cikk csak arra mutat rá, hogy a kiválóságunkat nem azzal kell bizonyítani hogy a többieket lekicsinyeljük, hanem azzal, hogy esetleg valós terméktapasztalatokkal támasztjuk alá a termékeink hatékonyságát. Aztán mindenki döntse el, hogy hol és mennyiért hajlandó megvenni ezeket a ganoderma termékeket. Illetve azt is mindenki eldöntheti, hogy milyen formában akarja fogyasztani, hisz például a DXN –nél nem csak kapszula formában, hanem porként is kapható, illetve kávéba, kakaóba, teába keverve is fogyasztható, sőt krémek, kozmetikumok formájában kívülről is a testre vihetők gátolva az öregedési folyamatokat.
Ha DXN ganoderma termékeket szeretnél magas hatóanyagtartalommal alacsony áron akkor itt regisztrált vásárlóként megveheted vagy ha nem regisztrálsz akkor szólj és segítek beszerezni azt.
Nagy Gábor http://wellnesskavehaz.hu/termekek 



2013. július 10., szerda

DXN Cordypine

A DXN Cordypine a természetes módon erjesztett ananászlé és Cordyceps keveréke. A DXN Cordypine-ban nincs tartósítószer, színezék és ízfokozó sem.
1957 óta az ananászt széles körben alkalmazzák orvosi célokra Európában, az USA-ban, Japánban és Koreában. A föld egyik legkedveltebb trópusi gyümölcse, az ananász igen gazdag vitaminokban, ásványi sókban és tartalmaz, egy az un. bromelain enzimet. Az erjesztési folyamat elősegíti, hogy a tápanyagok, például a fehérjék, kisebb, jobban felszívódó anyagokra bontva, könnyebben szívódjanak fel.

A világ minden részén végzett tudományos kutatások és orvosi jelentések szerint az ananász enzimeinek az alábbi funkciói vannak:

- mérséklik a keringési zavarokat:
- gyulladás csökkentő hatásúak,
- megelőzik a thrombocyták (vérlemezkék) összetapadását
- megszüntetik az érelzáródásokat
- részt vesznek a szöveti pH-érték szabályozásában
- savas szöveti kémhatás esetén csökkentik a vér viszkozitását (sűrűségét)
- Javítják az immunrendszer hatékonyságát
- Optimalizálják a bélrendszer működését
- Optimalizálják a légző funkciókat
- Serkentik a szervezet öngyógyító képességét
- Csökkentik az izom- és ízületi fájdalmakat

A fenti szabályozó tulajdonságokkal az ananászban található enzimek hozzájárulnak a degeneratív betegségek megelőzéséhez.
"A gomba ismerete és használata Kínában mintegy 3000 évre tekint vissza. A hagyományos kínai orvoslásban a gombát más tonizáló hatású növényekkel (pl. ginzenggel) együtt porítva, teának vagy alkoholban áztatva és tinktúrának elkészítve alkalmazzák. Elsősorban a hosszan tartó betegség után legyengült szervezet,,energizálására? Javasolják a használatát. Egyéb hagyományos alkalmazásai: a tüdő- és a vese működésének erősítése, köhögés csillapítása, a tüdők- és a hörgők váladékának csökkentése, tuberkulózis, vérzékenység, impotencia, rendszertelen menstruáció, időskori gyengeség, alsó háttáji fájdalom, éjszakai izzadás és az idegrendszer tonizálása. Egyes adatok szerint a gomba egy tudományos találkozó alkalmával már 1726-ban eljutott Európába, 1728-ban pedig Japánba.

Más szerzők szerint azonban a nyugati világban ez a gomba csak 1993-ban vált ismertté, amikor is a kínai nemzeti játékokon a futónők 9 világrekordot döntöttek meg. Meglepően jó eredményeiket a sok edzésmunka mellett a Cordyceps használatának tulajdonították. Hiyoshi és munkatársai hosszútávfutók bevonásával egy Cordyceps sinensis micéliumot tartalmazó terméket tanulmányoztak és a kísérletben résztvevő versenyzők 71%-nak javult a teljesítménye, amit részben a légzésfunkciók javulásának, részben a tejsav metabolizmusra kifejtett hatásnak tulajdonítottak."

Forrás: Babulka Péter :A XXI. század gyógyítói: a gombák
Letölthető innen
A szerző honlapja további munkái itt:

A DXN Cordypine a minőségi cordyceps és az erjesztett ananászlé nagyszerű keveréke. A DXN Cordypine erőteljes hatékonyságú, hiszen az ananászban az erjesztés során termelődött enzimek képesek szinergikusan együttműködni a cordyceps hatóanyagaival, így jobb eredményeket és nagyszerű teljesítményt produkálnak.
A Cordyceps Sinensis az egyik legjobban becsült orvosilag alkalmazott gombafajta, amely igen jól ismert a hagyományos kínai orvoslás táplálékkiegészítői között. A Cordyceps Sinensist sikeresen szaporították, miközben laboratóriumi körülmények között magasabb hatóanyag-tartalmat sikerült elérni.



A kutatások azt mutatták, hogy a Cordyceps nagy mennyiségben tartalmaz cordyceps savat, poliszaharidokat és B-12 vitamint.
Hosszú távú szedése javítja az immunrendszeri funkciókat, optimalizálja a szervek működését, ezáltal igen hatékony az egészségmegőrzésben.

A Cordyceps Sinensis jótékony hatásai:

Tisztítja a légutakat
Serkenti a veseműködést
Javítja az immunrendszer hatékonyságát
Harmonizálja a máj és a béltraktus működését
A hagyományos kínai orvoslásban az impotencia gyógyszereként is használják
Csökkenti a koleszterin szintet
Emeli a szövetek oxigénszintjét


A DXN Cordypine az egyik a legalapvetőbb tápanyag-utánpótlás az egészségtudatos táplálkozásban, valamint a degeneratív betegségek megelőzésében.

2013. július 8., hétfő

Ganodermakávé - DXN Organo Gold Gano Excel - legolcsóbban.

A ganodermakávé lassan 20 éve indult el világhódító útjára.
A DXN-t - a világhírű Indiai Institute of Technology-n diplomázott - Dato'dr. Lim Siow Jin alapította 1993-ban. Szenvedélyes érdeklődése a gomba emberi egészségére gyakorolt jótékony hatása iránt elvezette őt a ganoderma gomba csodálatos világába. Kutatási eredményei elindították azon az úton,hogy a gyógynövények királyának tartott ganoderma - vagy más néven Lingzhi -gomba, gyógyító tulajdonságait az emberek egészségmegőrzésének szolgálatába állítsa.
A ganoderma gomba kávéba keverése Dr. Lim ötlete volt, hogy a gomba hasznos anyagait minél több emberhez eljuttassa, tudva, hogy az emberek többsége, elfelejti bevenni a táplálékkiegészítőjét, de a kávéját senki se felejti el meginni!
Mivel a ganoderma íze nem rontja semmilyen mértékben  a kávé ízét, így a "gombás kávé" továbbra is élvezeti cikk íze a kiváló minőségű 100% arabica kávénak köszönhetően nagyon finom!

A ganoderma kávé így valóban egészséges kávé, mivel a ganoderma tartalomnak köszönhetően lúgosító hatású, nem savasít, nem égeti  a gyomrot, nem okoz refluxot. Nem veri fel a vérnyomást, nem pörgeti fel a szívet és több mint 200 hasznos anyagot tartalmaz!

A ganoderma kávé népszerűsége egyre nagyobb lett, így komoly forgalom keletkezett a DXN hálózati értékesítési iparágában. 

Ganoderma termesztéssel foglalkozó cég több száz is van csak Malaysiában is, de a nagyüzemi termelést, és a hatóanyag-kivonás szabadalmaztatott technológiáját Dr. Lim dolgozta ki és valósította meg, s az ő keze alatt lett a DXN a világ legnagyobb ganoderma termelő vállalata, Malaysia legnagyobb MLM exportőre, és a világ 28. legnagyobb MLM cége 2012-re! 

 Az 1993-ban indult kutatókból és hálózatépítőkből álló csapatból, 1995-ben vált ki az a néhány ember akik később megalapították a Gano Excel céget, ami szintén nagyra nőtt, és szintén azt hirdeti, - TERMÉSZETESEN HAMISAN - hogy ők a legnagyobb ganoderma termelő cég a világon.
 Üzletileg és az online jelenlétet figyelve úgy tűnik, hogy a DXN inkább az ázsiai térségben, míg a Gano Excel az Amerikai kontinensen tölt be vezető szerepet. 
 2003-ban Bernie Chua részt vett a Gano Excel üzlet fellendítésében vezetőként. Azonban 2008 szeptemberében már elhagyta azt és Shane Moranddal és más nagy vezetőkkel megalapította az Organo Gold nevű szintén ganodermás MLM céget, aminek vezetésében és filozófiájában, már sokkal nagyobb teret kaptak nem ázsiai vezetők is, és az ázsiai gondolkodásmód és üzletvitel helyet, sokkal nagyobb teret kapott az amerikai hozzáállás és üzleti szemlélet és a pénz és siker orientált szemlélet, aminek van jó és van rossz oldala is! 

A marketing terv bináris lett, ami jól tud hatni az emberek azon gyengeségére miszerint félnek a vesztességtől, illetve vágynak a gazdagságra! Ezért könnyen behálózhatók ilyen hamis ígéretekkel mint - csak 2 embert kell hoznod, az egész rendszer alád épül a szponzorod alattad fog építkezni ezért fontos, hogy időben lépj be, esetleg vegyél meg 3-7 pozíciót és a legnagyobb kezdőcsomagot! Az emberek pedig megijednek, nehogy elveszítsenek valami nagy belépőt akit a szponzor alájuk rakna ezért feladják kételyeiket és józan eszüket és könnyebben belépnek, mintha csak az egészségük felé érzett felelősségről, megelőzésről, ganoterápiáról, saját munkára épülő szélesség építésről lenne szó! 
Mint érezhető ebben az esetben már nem a termék a fontos, hanem az ígért gazdagság, a túlcsordulás ígérete  vagyis az hogy a szponzor már maga alá nem tud rakni, ezért TE alád fog építkezni! Elfedve azt az igazságot, hogy ő csak egy lábadat építi, és ha te nem építed a másikat, akkor semmi pénzt nem kapsz bármekkora is alattad a hosszú lábon a forgalom! 

 A Sereni Gy Jay Noland vezetésével szintén bináris rendszerrel 2010 áprilisában -ban indult az USA-ban és szintén már sok országban elérhető, bár a szállítás és infrastruktúra még csak most kezd kiépülni, még nem gördülékeny. Jay Noland volt a mentora az OG 2 csúcskereső vezetőjének és ő is jelen volt a Gano Excel majd az OG alapításánál, alapító tag volt.

Valami csúnya vita miatt úgy döntött, hogy saját ganodermás MLM céget alapít, ez lett a Sereni Gy. A csúnya elválást bizonyitja ez az oldal is, ahol hanganyagban mondja el véleményét az OG-ról

 A DXN-re rákeresve sehol semmi negatívumot nem lehet találni, se a termékekről se az üzleti rendszerről és ez jó. Ez annak is köszönhető, hogy a DXN nem alkalmaz mókusvakítást, nincsenek beépített teljesítmény kényszerek, nem használ manipulatív eszközöket a tag toborzásra így nem kerülnek ki a rendszerből MLM sérültek, csalódott emberek, akik aztán kígyót békát mondanának a cégre. 
A DXN nél ha nem megy az üzlet, a legtöbb ember akkor is tag marad, és fogyasztja a kedvenc kávéját! 

 Szubjektív véleményem, hogy a DXN és a Gano Excel sokkal nagyobb hangsúlyt tesz a termékekre, és a „gyógyításra” míg az Organo Gold és a Sereni Gy sokkal inkább a pénzről a meggazdagodás oldaláról közelíti meg az MLM-et!
 A DXN sokkal nagyobb hangsúlyt tesz arra, hogy termékei minél olcsóbbak, elérhetőbbek legyenek mindenki számára, így például egyszerűbb csomagolást alkalmaz, míg az Organo Gold és a Sereni Gy nagy hangsúlyt tesz az exkluzív megjelenésre, csomagolásra s emiatt és a sajátos marketingterv miatt a termékek ára néhol a duplája mint a DXN hasonló termékeié!

 Ezen a 3 cégen kívül még vannak Amerikában más ganodermakávés MLM cégek is mint például a Healthy Coffe vagy a Ganolife! Ahogy az Adidas és a Nike és sok más sport márka jól megfér egymás mellett a piacon, így a ganoderma kávés cégek is mind kiváló termékeket adnak fogyasztóik kezébe! Az, hogy például Magyarországon melyik céghez csatlakozik az ember, mindenki maga dönti el a saját szempontjai alapján. Ez lehet a szponzor személye, a cég iránti bizalom, a termékek ára, az üzletépítést segítő eszközök stb! Mivel én a DXN hálózatát építem, ezért ennek előnyeit ismerem és képviselem a többiekről nem mondok véleményt!

A DXN ganoderma ültetvény számos különleges és fontos jellemvonással büszkélkedik a csúcsminőségű ganoderma termesztésben.
Ezek a különlegességek a következők: 
- Megfelelő Klíma - forró és párás környezet 26-27 C fok hőmérsékleti tartományban. - Tiszta víz - 7.0 7.9 pH fenntartásával
 - Friss levegő - az ültetvény messze van a lakott, szennyezett területtől, hogy biztosítsák a méreganyag mentességet termékeinkben 
 - Bio termesztés - természetes anyagokat úgy, mint rizs pelyvát és fűrészport használnak, rovarölőszerek és szteroidok nélkül. Ezzel a módszerrel, több mint 200 fajta elsődleges és másodlagos szert állítanak elő, úgy mint enzim, koenzim, aminosav, vitaminok, szénhidrát és más nyomelemek amelyek megjavítják és fölerősítik a gomba minőségét, mennyiségét, növekedését és ellenálló képességét a kártevőkkel szemben.
 - Szövet kultúra módszer - 2 millió ganodermát termelnek csúcs minőségű, egyszerű anya ültetvényen. 
 - Felfüggesztett Elrendezési Módszer - azért használják, hogy a nemkívánatos dolgok ne kerülhessenek érintkezésbe a ganodermával, így annak növekedése biztosított. 
 - A DXN ganoderma ültetvénye 70 hektáros területen fekszik. Ez a legnagyobb ültetvény Malajziában, és a legelső, amelyik megkapta a MS ISO 14001:2004 tanúsítványt a Lloyd's Minőségbiztosítótól 2000 júliusában. Ez a tanúsítvány is biztosítja, hogy az összes ganoderma művelési folyamat megfelel a MS ISO 14001:2004 szabványnak, és kielégít minden, a Környezetvédelmi Minisztérium által támasztott követelményt.
 - 2007 novemberében a Mezőgazdasági Minisztérium akkreditálta a DXN Lingzhi ültetvényt a Malajziai Biotervbe, ami azt jelenti, hogy megfelel az MS1529:2001 szabványnak és az Okleveles Bioültetvény követelményeinek is. 
Ezek a szabványok az egész világon elismertek, magasabb rendűek mint a csak Amerikában elnyert elismerések, minősítések. 
 A DXN termékei 100%-ban szerves ganodermát tartalmaznak, és a bio követelmények a viztől a táptalajig és „trágyázásig” mindenre kiterjednek. 
 - A DXN gyógyszerészeti gyár 34.000 négyzetméteren terül el és világszínvonalú berendezésekkel szerelték fel. Ez az első ganoderma feldolgozógyár Malajziában ami megkapta a TGA (Gyógyhatású Termékek Nyilvántartásba Vétele) oklevelét az Ausztrál Egészségügyi Minisztériumtól és a Lloyd's Minőségbiztosítótól megkapta a MS ISO 9001 2000 oklevelet 1999 szeptemberétől.
A legelsők között kapta meg a GMP (Jó Gyártási Gyakorlat) oklevelet a Maláj Egészségügyi Minisztérium Nemzeti Gyógyszerészeti Hivatalától. 
 - A két DXN kávé feldolgozó gyár a 42.000 négyzetméteres beépített területtel és világszínvonalú létesítményekkel ahol étel és italtermékeket állítanak elő. 
 - A kutatás és fejlesztés a DXN küldetése, hogy biztosítsa a csúcsminőségű termékek gyártását. Ez a DXN közös erőfeszítése a kutatás fejlesztésében oda vezetett, hogy a vállalat termékei megfelelnek a legmagasabb nemzetközi szabványnak és annyira természetes eredetűek amennyire csak lehetnek. 
 - DXN Holding Bhd. Laboratórium Osztálya 2006. július 17-én megkapta a MS ISO/IEC 17025 Akkreditációs Oklevelet a műszaki megfeleléséért,meghatározott műveleti hatóköréért és a laboratórium minőség kezelőrendszerének működéséért.

A DXN annak a híve, hogy minél több ember tudja megvenni a termékeket, és nem az, hogy túlárazva legyenek, csak azért, hogy a hálózatépítők többet keressenek! 
A DXN lingzhi black coffee, 3 in 1 kávé, zhi mocha csokoládés kávé összehasonlítva az OG Cafe Latte, OG Black Coffee Cafe Mocha Cafe supreme King of Coffee termékeivel látható hogy az ár duplája pld 3500 Ft helyett 7000 Ft. 
Persze az OG tagok szerint az ő kávéjuk sokkal finomabb, nekem pedig a DXN kávéi is nagyon finomak. És a DXN árai elfogadhatóak, míg  az OG-nél szinte egyértelmű, hogy csak azok veszik meg olyan drágán a kávét akiknek ez az üzleti érdekük ebből remélnek meggazdagodni! Vagy a gazdagok akiket nem érdekel mi mennyibe kerül, és szeretnek luxus dolgokra költeni. 

Természetesen mindkét cég vagy mind  4 cég kávéja kiváló minőségű, a különbség az üzleti marketing elképzelésben van. 

Bármelyiket válassza jól dönt, mivel a ganodermakávé kiváló ital az egészségmegőrzése szempontjából!


2013. július 6., szombat

Myco Veggie


A MycoVeggie EU por egy egyedülálló keverék, mely gondosan válogatott gyógynövények, gombák, zöldségek, gyümölcsök, valamint kínai zöld tea és spirulina keveréke.
Alacsony zsírtartalmú, koleszterin-mentes, vízoldható és nem vízoldható rostokban gazdag. Fő hatóanyaga a bolhafű vagy nyálkás útifű magjának (Psyllii semen) őrleménye. Hozzáadott cukrot, tartósítószert, színezéket, más adalékanyagot nem tartalmaz.
A doboz tartalma: 400 gr
Fogyasztói ár: 22190Ft
Törzsvásárlói ár: 17755Ft
Rendelhető itt:
http://wellnesskavehaz.hu

Myco Veggie összetevői:
Plantago psyllium (bolhafű) maghéj őrlemény amelynek nyák tartalma folyadék hatására megduzzad. A maghéj rostjai megkötik a gyomorban lévő vizet, viszkózus nyákos gélt képeznek és növelik a béltartalom térfogatát, ami ezáltal könnyebben ürül ki. Plantago psyllium (bolhafű) amellett, hogy hasznos segítséget jelent székrekedés esetén, további előnyökkel is bír: alkalmazása szerepet játszhat a magas koleszterin szint csökkentésében, ezáltal pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Étvágycsökkentő hatása miatt, pedig kiváló fogyókúrázók számára, segíti az optimális vércukorszint elérését azáltal, hogy lelassítja a cukor felszívódását. Az útifűfélék termését (magját) évszázadok óta használják mind az indiai gyógyászatban (Ayurveda), mind a hagyományos kínai gyógyászatban. Főként hasmenés, aranyér, székrekedés, vizelési problémák és az emberek életkörülményeinek javulása során megjelenő magas vérnyomás kezelésére ajánlják.
Az európai népi gyógyászatban a XVI. század környékén jelent meg a bolhafű használata. A XVII. századi angol herbalista, Nicholas Culpeper (1616?1654) a The Complete Herbal c. munkájában a bolhafű magját gyulladások, köszvény, aranyér és a szoptató anyák emlőgyulladása (mastitis) ellen ajánlotta.

A nyálkás útifű magjának főbb hatóanyagai:
nyálka-heteroploiszacharid (10?12%, főként arabinoxilan, rhamnogalacturonan)
zsíros olaj
protein
hemicellulóz, stb.

A mai tudományos szakirodalomban a nyálkás útifű magjának az alábbi gyógyhatásokat tulajdonítják*:
hasmenés esetén a magok magukba szívják a fölös folyadékmennyiséget, ezzel normalizálva a széklet állagát
székrekedés esetén, bő folyadékkal bevéve enyhe hashajtó (laxáns) hatású
aranyér esetén enyhíti a fájdalmat, az aranyeres vérzést és a viszketést is. Ezek a hatásai szintén a széklet mennyiségének és nedvességének/keménységének normalizálására vezethetők vissza.
koleszterinszint csökkentő
Apium graveolens (zeller) egyszerre gyógy- és fűszernövény. Az egész világon három fajtája terjedt el. Hazánkban a gumós változatot termesztik. Rendkívül erős jellegzetes illata és íze miatt kedvelt fűszer. Gyógyászati célú felhasználása elsősorban vizelethajtó tulajdonsága miatt jelentős. Mind magja, mind pedig a növény többi része rendelkezik ezen tulajdonsággal. Ezenkívül alkalmazzák reuma elleni szerként, vérnyomáscsökkentőként, sőt idegnyugtatóként és a gyomorégés enyhítésére.
Bár C-vitamin tartalma más növényekéhez képest csak átlagosnak mondható, de kalciumot, nátriumot és foszfort bőségesen tartalmaz. Fogyasztása hozzájárul a vér savtalanításához és egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát is. Levélnyelében B1-, B2-vitamint, kevés C-vitamint és sok ásványi sót - kálium, kalcium - találunk. A zeller kaszattermése (Apii fructus), amit gyakran zellermagnak neveznek, ősidők óta használt természetes vizelethajtó. Az ókori görögök a győztes atlétáknak zellerbort adtak. A történelem során a különböző varázsitalok közül szinte mind tartalmazott zellermagot is. A hagyományos indiai gyógyászatban (ayurveda) a zeller termését vizelethajtónak, valamint megfázásra, influenzára, emésztési zavarok megszüntetésére, ízületi gyulladásra, továbbá a máj és lép betegségeinek kezelésére használták.
A középkor híres bencés rendfőnöknője, a kiváló herbalista, Hildegard von Bingem (1098-1179) szerint bárkit is gyötör a köszvény törje porrá a zeller magokat mert ez a legjobb orvosság.**
John Gerard (1545?1611/12) szerint a zellermag fokozza a vizelet kiválasztást.
Nicholas Culpeper szintén vizelethajtónak, ezen kívül vízkórban (pangásos szívelégtelenségben) szenvedőknek ajánlotta.

A zellermag főbb hatóanyagai:
illóolaj (2-3%, mely 60%-ban limonént, 10%-ban -szelinént tartalmaz)
butil-ftalidok (sedanolid, sedanenolid, n-butil-ftalid)
C-prenil-kumarinok (osztenol, apigravin, celerin)
furanokumarinok (apiumetin, apiumosid)
flavonoidok

A mai tudományos szakirodalomban a zellermagnak az alábbi gyógyhatásokat tulajdonítják***:
vizelethajtó
simaizomgörcsoldó
nyugtató
antibakteriális
antifungális

Morus microphylla (eperfa) levele régóta használatos a kínai orvoslásban, a Japánok pedig több mint 700 éve isszák a belőle készült teát, gyógyhatásai miatt. 
Az Eperfa levele tartalmaz egy DNJ (1-deoxynojirimycin) elnevezésû természetes anyagot, amely jelentõsen csökkenti a poliszacharidák glukózzá történõ lebomlását és ezáltal lassítja a glukóz bejutását a véráramba. Számos arra utaló szakcikk is íródott, amely bizonyítja, hogy az Eperfa levél kivonat hatásosan stabilizálhatja a vércukor szintjét.
A kislevelű eperfa (Morus microphylla) az Észak-Amerikában, első sorban az Egyesült Államok Texas államában őshonos, 3-7 m magasra megnövő fa, mely hazánkban is termeszthető. A fitoterápiában a fehér (Morus alba) és fekete eperfák (Morus nigra) levelét, valamint termését használják, ugyanakkor egyetlen általunk ismert monográfia sem tesz említést arról, hogy a kislevelű eperfa levelét gyógyászati céllal használnák.
A kislevelű eperfa levelének fitokémiai összetétele bizonyára komoly hasonlóságot mutat a fentebb említett két eperfa levelével. A felsorolásra kerülő hatóanyagok listája is a két fenti drog ismeretében kerül bemutatásra:

2-6% rutin és más flavonoidok
szterol
szerves és aminosavak

A fehér és fekete eperfa levelét különböző teakeverékekben, főként II. tip. cukorbetegségben szenvedők kiegészítő kezelésében használják.
A hagyományos kínai gyógyászatban a fehér eperfa minden részét (levél, gyümölcs, kéreg, gyökér) felhasználják. A levél gyógyhatásairól már az i.e. II-I. században élt Shen Nong híres gyógynövénykönyvében (Shen Nong Bencao-jing) is olvashatunk, a növény többi részének gyógyhatásairól azonban csak jóval későbbi művek tesznek említést.
Zingiber officinale ( gyömbér)  kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Mint gyógynövény, hihetetlenül széles skálán mozog a felhasználhatósága. Ez az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó (bél- vagy menstruációs görcs) és fájdalomcsillapító, csökkenti a bélgázok kialakulását, hasmenés ellen is alkalmazható. Emésztésserkentő és étvágyjavító. Fokozza az emésztőnedvek képződését, ezáltal segíti a nehéz, zsíros ételek emésztését. A gyökérben termelődő illóolaj, mely kellemes illatú és a jellegzetes ízét is adja, csökkenti a nyálkahártya irritációját és nyugtatja a gyomrot. Ennek köszönhetően a tengeribetegség okozta émelygés ellen kiváló gyógymód. Kínaiak évezredek óta használják tengeribetegség ellen. A hatóanyagok koncentrációja a héj alatt a legmagasabb, ezért hámozása csak nagyon vékonyan ajánlott, de inkább csak kefével tisztítsuk.
Gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, ezen felül gátolja a gyulladásképző anyagok termelődését, ezért ízületi gyulladás, megfázásos, lázzal járó betegség kezelésénél is használhatjuk. Klinikai tesztek is bizonyítják, hogy csökkenti a fájdalmat, javítja az ízület mozgékonyságát, és elkerülhető a reggeli merevség. Jó reumás fájdalmak, izomgörcsök kezelésére. Vérkeringés fokozó, jótékonyan hat a visszerekre és a narancsbőrre. Írtja az influenzavírusokat, csökkenti a lázat, de melegíti a lázas testet, javítja az immunrendszer ellenálló képességét.
Kínai orvosok szerint jó fogfájás, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg gyulladás, köhögés, sebek, zúzódások gyógyítására. Frissíti a fáradt szervezetet, idegkimerültség esetén is alkalmazható.
Mindezeken felül csökkenti a koleszterin szintet és a magas vérnyomást. Megelőzhető vele a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés, a gyömbér a leghatásosabb növényi véralvadásgátló.
Cymbopogon citratus (Indiai citromfű)
A gyógyászatban levélrügyeit és szárát használják. Általában májpanaszok elleni teát készítenek belőle. Gyakorta alapanya kozmetikumoknak is, belőle készítik az citromfű illóolajat, ami nemcsak gazdag A vitaminban, de fertőzésgátló is, valamint tonikként, élénkítőként és fertőzésgátlóként zsíros bőrre is használják. Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz (Herpes simplex) helyi kezelésére. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság és alvászavarok esetén is. Enyhíti azidegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is.Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások, idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer. 
Lentinula edodes ( shii-take )
Előnyös tulajdonsága, amely különösen keringési problémákkal küzdők számára teszi kedvezővé fogyasztását, hogy jelentős a kálium és foszfor-tartalma, ugyanakkor kevés nátriumot tartalmaz. A gomba ugyanakkor, pontosabban a benne lévő eritadenin vegyület a szervezet lipoproteinjeit kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmazóvá alakítja, csökkentve a vér koleszterinszintjét. Kísérletek szerint csökkenti a vérnyomást és gátolja a trombózis képződését is. A gombából először a Csikahara professzor vezette kutatócsoport vonta ki a tumorgátló hatású poliszacharida lentinant, egy b-D-glukánt, amely máig a világ legjobban ismert gombából származó rákellenes hatású vegyülete. Hatását úgy fejti ki, hogy ismert káros mellékhatás nélkül serkenti a szervezet immunrendszerének működését. Emiatt kísérleteznek az AIDS gyógyításában való felhasználásában is. A gombából egyéb rákgátló poliszcharidákat is kivontak.
A shii-take mindemellett bakteriosztatikus hatású is, gátolja több baktériumfaj szaporodását.
A gombapor fogyasztása néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó és megszünteti a köhögést. Újabb japán és amerikai tudományos kísérletek igazolták, hogy a shiitake fogyasztása 70 százalékos védettséget nyújt az influenza A vírussal szemben. Használják még a gyomorfekély, köszvény, székrekedés, különböző allergiák, aranyér, neuralgiák és szexuális zavarok kezelésére is.
Japánban a Tohoku Egyetemen megállapították, hogy a shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a vércukorszintet, tehát a gomba fogyasztását cukorbetegeknek is ajánlják.
Ki kell még emelni a shiitake gomba (thioprolintartalma miatt) méregtelenítő hatását, ugyanis az élelmiszerek tartósítása során felhasznált, rákkeltő nitriteket megköti. A shiitake a makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszik, főleg a nyákoldó és tejtermékekből, állati eredetű zsírokból adódó lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes.
A Távol-Keleten, ,,véraktivátornak” tartják, és többféle panasz és betegség (pl. meghűlés, gyermekek kanyarója, tüdőgyulladás, gyomorfájás, fejfájás, általános gyengeség, vízkórság, fekete himlő) megszüntetésére és gyógyítására használták. Kínában azok között a „gyógynövények” között említik, amelyek többféle öregedés elleni anyagot tartalmaznak. Japánban hagyományosan gyomorfekély, köszvény, székrekedés, rövidlátás, allergiák, aranyér, gennyedések és szexuális zavarok kezelésére használták.

A XIV. század óta ismert tumornövekedést gátló hatása.
A shiitake gomba fontos kálium- és cinkforrás (ez utóbbi vegyületnek az immunvédekezésben van szerepe). Szárazanyagának mintegy 14%-a aminosav (ennek 40%-a esszenciális). Szénhidráttartalma 67%, zsírtartalma 4%. Rosttartalma magas. Nukleinsav-tartalma 7% körüli (a gabonáké 1-4%, a húsoké 2,2-5,7%), a benne lévő vitaminok közül pedig a B1-, B2- és D2-vitamin elővitaminja (ergoszterin) érdemel említést. Legfontosabb poliszacharidja a lentinán (nagy molekulasúlyú, tisztított poliszacharid), mellette azonban figyelmet érdemel még az 1,3-β-glükán és az emitanin is, valamint a micéliumban jelen lévő és KS-2-nek nevezett, aminosavat is tartalmazó poliszacharid.
Gyógyhatásai
Számos állat- és humán kísérletet végeztek el annak érdekében, hogy megismerjék a gomba termőtestének, micéliumkultúrájának és izolált anyagainak (lentinán, KS-2, eritadenin, LEM = Lentinula edodes micélium) a legfontosabb hatásait.
Ezek az alábbiakban foglalhatók össze:
(1.) antivirális (pl. A-típusú influenza, mumpsz, herpesz, HIV, Epstein-Barr- és hepatitis B-vírusokkal szemben),
(2.) baktérium- és gombaellenes,
(3.) immunstimuláns (elsősorban a KS-2-nek nevezett poliszacharid és lentinán, mely anyagok mobilizálják a falósejteket és más védekező mechanizmusokat),
(4.) tumorgátló (benzaldehid-, lentinan- és KS 2-tartalmának köszönhetően),
(5.) májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő (elsősorban a micéliumkivonat),
(6.) vérnyomáscsökkentő, LDL-koleszterinszintet csökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító (eritadeninnek köszönhetően),
(7.) a cukorbetegség kialakulását lassító (a lentinán serkenti az inzulintermelést), valamint
(8.) általános erősítő és élénkítő hatás (ez lehet a magyarázata a feltételezett potencianövelő hatásnak).
Lyophyllum decastes (Csoportos pereszke)
Calocybe gambosa (Májusi pereszke)
Hericium erinaceus (Oroszlánsörény gomba, Közönséges süngomba, Cseppkő gomba) az egyik leghíresebb gomba a keleti történelemben és a hagyományokban, gyógyászati célokra használják Kínában és Japánban évszázadok óta. A legenda szerint akik rendszeresen fogyasztják a gombát acél idegeik lesznek és kiváló memóriájuk mint egy oroszlánnak!
Lion's Mane ehető gomba, egy kulináris csemege, egyik a négy leghíresebb kínai csemege közül.
A legjelentősebb és legértékesebb tulajdonsága Lion's Mane –nak az a képessége, hogy ösztönzi az idegi növekedési faktor (NGF) szintézisét és elősegíti a myelinizáció folyamatát vagyis az idegsejtszövetek kialakulását!. A megnövekedett NGF termelés javíthatja az agy funkcióit, lassitja az öregedési folyamatokat így gátolja az időskori szenilitás vagy a még rosszabb Alzheimer kór kialakulását! Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy Hericium Erinaceus gazdag poliszacharidokban így daganatellenes hatású mivel erősiti az egyén immunrendszerét!

- - Támogatja a szív-és érrendszert, csökkenti a vérnyomást és a szérum koleszterin színtjét;
- - Javitja a gyomor és bélrendszer funkcióit így segíti a emésztési tónusokat hatékony a székrekedés megelözésében és a gyomor vagy nyombél fekély megakadályozásában!
- Immunrendszer erősítő - felgyorsítja a betegség utáni felépülést!
Pleurotus pulmonarius (Nyári laskagomba)
nagyon gyakori Magyarországon és az egész mérsékelt övben.
Zea mays (kukorica)
A kukorica bibéjének elsősorban vízhajtó tulajdonsága van, a növény maga viszont gyulladásgátló hatást is kifejt. A kukorica el nem szappanosítható zsíranyaga a fogíny kezelésében hatékony.
A kukorica bibéje belsőleg elsősorban húgyúti problémákra - hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vese eredetű folyadék-visszatartás, vesekő - javasolt. Köszvényre is ajánlott. A kukorica hajszálgyökereit hatásosnak tartják koszorúér-problémák esetén, de ma már ritkán alkalmazzák. A kozmetikában a kukoricát bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló-és ránctalanítószerként tartják számon.
Citrus aurantifolia (zöldcitrom lime)
Mint tisztességes citrusféle, természetesen valóságos C-vitamin bomba, ezen kívül kalciumot, foszfort és káliumot is találunk benne. Frissítő, élénkítő hatású, segíti az emésztést. Jó fejfájásra, köhögés ellen, torokgyulladásra, reumára. Nyugtatólag hat az idegrendszerre. Ha gyümölcsöt választunk, jó tudni, hogy a kellően érett lime egyenletesen világoszöld színezetű, enyhén sárgás, fénylő, héja hibátlan, maga a gyümölcs pedig tömör. Túlérett állapotban a héja sárga, ráncos vagy fonnyadt, ilyenkor nem szabad megvenni, mert a gyümölcshúsa keserű. Ha éretlen, akkor a héja sötétzöld, fonnyadt, a gyümölcshúsa zöldtől zöldes fehérig terjed és maróan savanyú. Az utóérésre nem számíthatunk, ez egyébként egyik citrusfélére sem jellemző.
Citrus sinensis (narancs)
Erős vírus- és baktériumölő hatása révén enyhíti az influenzás tüneteket, savtartalma könnyíti a bélműködést. Nyugtatja az idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a keringési betegségekre (trombózis, szív- és érrendszeri panaszok, magasvérnyomás).
Enyhe hashajtó, frissítő, étvágyjavító és idegnyugtató hatású. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is. Elősegíti az emésztést, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterint.
A narancsban előforduló bioflavonok lehetővé teszik a véredények szöveteinek erősödését, megakadályozzák a vérsejt tömörödést és a trombózisra jellemző vércsomósodást.
Köztudott, hogy a narancsnak magas a C-vitamin-tartalma. Ezen kívül található benne B1 és B12 vitamin, folsav, kálium és magnézium. A narancs tele van antioxidánssal: karotinnel, és flavonokkal. A benne levő limonene különösen a mell és tüdőrák elleni harcban hatásos.
A tél vitaminforrásának hívják, mert tényleg rengeteg C-vitamint tartalmaz, ám azzal nem árt tisztába lenni, hogy mindez a korai leszedés és a szállítás alatt csak csökken!
Spirulina platensis ( kék-zöld alga )
Camellia sinensis ( zöld tea )
Tudja-e a kedves olvasó, hogy a kínai konyha legfinomabb fogásai a húsok legzsírosabb részeiből készülnek? Hogy a csirkét, kacsát mindig a bőrével, a sertéshúst mindig a szalonnájával együtt eszik? Ennek ellenére, látott már kövér kínait?
Kiderült, hogy a titok valószínűleg a zöld tea élvezetében rejlik. Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok is igazolták. Egyen zöld teát! Újabban a zöld teát nem csak vízben kiáztatva fogyasztják, hanam por formájában is - nem is olyan ostobaság, így hasznosul a zöld tea zsírban oldódó A- és E-vitaminja, valamint értékes méregtelenítő rostanyaga. A zöld tea egészségre kiható ereje legnagyobb mértékben a benne található nagy mennyiségű antioxidáns (polifenolok, s annak egyik csoportja, a katekin vegyületek) anyagok jótékony hatásának köszönhető.
Élettani hatásai:
- Méregtelenít, serkenti az anyagcserét, gyorsítja a zsírégetést;
- Csökkenti a rákos, daganatos betegségek kialakulásának lehetőségét;
- Antioxidáns hatású, azaz segít lebontani a pusztító szabad gyököket;
- Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét;
- Ellazítja a vérereket, ami csökkentheti a magas vérnyomást;
- Erősíti az immunrendszert, ezáltal véd a fertőzések ellen;
- Fluoridtartalma óv a fogszuvasodástól (amennyiben cukor nélkül isszuk!);
- Koffein tartalma élénkítő hatású, serkenti a szellemi teljesítőképességet.

Pericarpium Citri reticulatae  ( mandarinhéj )
Cinnamomum zeylanicum  ( fahéj )
A fahéj fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért gyakran használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. A kéreg antibakteriális, összehúzó, szélhajtó, görcsoldó és hányáscsillapító. Az illóolaj pedig antibakteriális, antivirális és antifungális hatású. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását.
Kérgét és olaját a népi gyógyászatban gyakran használták étvágytalanság, hasmenés, gyomorgörcs, emésztési zavarok, hányás, mentsruációs panaszok, meghűlés, asztma, lumbágó stb. panaszok kezelésére.  A fahéj tartalmaz antioxidánsokat. A fahéj segíti a vírusok, baktériumok és gombák elpusztítását.
Illicium verum ( csillagánizs )
A hagyományos kínai orvoslás ajánlja elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére, görcsoldó hatása miatt. Szélhajtó, íz javító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Influenzajárványok és pánik esetén többszörösére emelkedik a tamiflu értékesítése. Érdekesség, hogy 2005-ben időszakos hiány mutatkozott a csillagánizsból, mert belőle állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert. A kínai orvoslás a megelőzésre is kiemelt hangsúlyt fektet, ezért az influenza elleni védekezés során is előnyben részesíti a természetes gyógynövényeket és ezek között kiemelt helyen ajánlja a csillagánizs fogyasztását elsősorban az immunrendszer megerősítése érdekében.
Eugenia caryophyllus ( szekfűszeg )
A növény még ki nem nyílt virágát használják gyógyászati célokra, amely illóolajat (eugenolt, eugenilacetátot), flavonoidokat, galluszsavat tartalmaz. A szegfűszeg kiváló görcsoldó, elmulasztja a hasfájást, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású.
Az illóolaj antibakteriális és gyenge érzéstelenítő hatású. A szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére alkalmazzák, de a szegfűszeg kiváló gyomorerősítő is. Rovarcsípések okozta viszketések enyhítésére is megfelelő házi szer.
Lényeges amiről sokan nem tudnak: enyhíti a kínzó fogfájást, ha néhány darabot elrágcsálunk belőle vagy egyenesen a lyukba illesztjük.
Ginkgo Biloba
A páfrányfenyő a Föld egyik legősibb növénye. Mint gyógynövényt a világ szinte minden táján az emlékezőképességre gyakorolt hatásáért vásárolják, s az öregséggel kapcsolatos emlékezetvesztés megelőzésében is segíthet. Tulajdonságai: A kereskedelmi forgalomban lévő gyógyhatású készítmények összetevőit annak az ősi páfrányfenyőnek a legyező alakú leveleiből vonják ki, amely Kínában már több mint 200 millió éve meghonosodott.(A fa levelei kétkaréjúak, innen származik latin neve is: biloba. A loba latinul „lebeny”-t jelent.) A páfrányfenyő –készítményeket e fa leveleinek kivonatából késztik. A leveleket először kiszárítják, majd megőrlik, s ezután az őrleményben lévő aktív hatóanyagokat aceton és víz keverékével vonják ki.
 Hatása: A páfrányfenyő jó hatású a vérkeringésre és a központi idegrendszerre egyaránt. Fokozza a verőerek rugalmasságát, ily módon javítva az agy és a végtagok vérellátását. Az aszpirinhez hasonló hatása gátolja a vérrögképződés veszélyét. A   biloba antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, mivel semlegesíti a károsító hatású szabad gyökereket, s így védi a sejteket. Néhány kutató szerint a z idegrendszer működését azáltal serkenti, hogy az agy vérellátása javul, és az idegsejtek több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak.
Főbb előnyei: Mivel a biloba javítja az agy vér- és ezzel együtt oxigénellátását is, ezért azoknak az öregedő embereknek, akiknek az agyi verőerei érelmeszesedés miatt beszűkültek, különösen nagy jelentőségű lehet ez a gyógynövény. Az agy csökkent vérellátása több-kevesebb szerepet játszik az Alzheimer-kór, az emlékezetvesztés, a szorongás, a fejfájás, a depresszió, a zavartság, a fülcsengés és a szédülés kialakulásában. A biloba mindezeket a problémákat enyhítheti. További előnyei: A páfrányfenyő a végtagerek vérellátását is javíthatja, ezért alkalmas lehet például az időszakos sántítás vagyis a láb verőereinek szűkülete okozta fájdalom, az izomgörcs vagy izomgyengeség leküzdésére is. A ginkgo biloba némelyek szerint érellátás javítása révén a Raynaud-szindróma és egy ritka autoimmun betegség, a sleroderma kezelésében is jó hatású lehet. Más kutatási eredmények arról számolnak be, hogy mivel hatására a szem és a fül idegsejtekben gazdag területeinek vérellátása megnövekszik, a sárgafolt-elfajulás (makula-degeneráció) vagy cukorbetegség szövődményeként fellépő retinopathia (mindkettő vaksághoz vezethet), illetve a halláskárosodás különféle típusai kezelhetők. Vannak olya kísérletek is, a melyek azt vizsgálják, hogy a ginkgo biloba miképpen segíti az agyvérzésből és egyes fejsérülésekből való felépülés, illetve milyen hatású egyéb keringési és idegrendszeri zavarokban, mint például a sclerosis multiplex és a cukorbetegséggel járó idegkárosodás. A hagyományos kínai orvosolás régóta használja a ginkgo bilobát az asztma kezelésére, mivel tágítja a hörgőt és így enyhítheti a légzészavart.
A Ginkgo Biloba kivonata javítja az agy vérellátását és ezért különösen hatásos öntudatzavarok, szédülések, emlékezetzavarok, csökkenő figyelem, valamint a szellemi teljesítőképesség gyengülése esetén. Emellett javítja a periférikus véredények vérellátását is és serkenti az anyagcserét a végtagokban. A Ginkgo Biloba kivonat ugyanakkor hatásos antioxidáns is, mely a sejteket védi a roncsolódás ellen. Így szolgálja az egészség megtartását, napi teherbíró-képességet és a jó közérzetet.
A ginkgo levél főbb hatóanyagai:
0,02-0,2% diterpén-lakton ginkgolid A, B, C, J
0,02-0,6% szeszkviterpén-lakton bilobalid
0,5-2% flavonoid (kempferol, kvercetin és izorhamnetin glikozidok)
biflavon (bilobetin, amentoflavon, ginkgetin)
procyanidinek

A ginkgo levél főbb gyógyhatásai****:
Leginkább kivonatokban (tinktúra, extraktum) alkalmazzák, a levelet szinte sosem.
Növeli az agy oxigén hiánnyal szembeni toleranciáját
védi az agyszövetet a gátolt vérellátásból és hipoxiából származó hatások következményeitől
gátolja az agyödéma kifejlődését ill. gyorsítja annak visszafejlődését
növeli az emlékezőképességet, tanulási képességet
antioxidáns hatású

A fenti hatásokért első sorban a diterpének és a flavonoidok felelősek. A fenti hatások miatt a ginkgo levélből készült kivobatokat és egyéb készítményeket a hivatalos gyógyászatban is használják. A levél drog a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben és a 6. Európai Gyógyszerkönyvben is szereplő, jól dokumentált gyógynövény.
Figyelmeztetések:
FONTOS: a DXN MYcoVeggie EU por 23,26% nyálkás útifűmagot tartalmaz. Az útifűfélékre allergiások a termék fogyasztását kerüljék!
FONTOS: A zellermag használata vesegyulladásban szenvedők esetében ellenjavallt.
FONTOS: A termék 8,14% Ginkgo-levelet tartalmaz. Szedése során ritkán, átmeneti jelleggel enyhe gyomorpanaszok, fejfájás vagy allergiás reakciók előfordulhatnak. Acetil-szalicilsavat és véralvadásgátlókat rendszeresen szedők esetében a Ginkgo-tartalmú termékek használata megfontolandó.


A megfelelő hatás érdekében a mellékelt adagolókanállal kimért port bő vízzel vegye be!


Felhasznált irodalom:
Abraham, Zara D., Mehta, Tara: Three-week psyllium husk supplementation : Effect on plasma cholesterol concentrations, fecal steroid excretion, and carbohydrate absorption in men. In: The American Journal of Clinical Nutrition, 1988. vol. 47. Issue 1. pp. 67?74.

Castelman, Michael: Gyógynövény enciklopédia : Alapvető útmutató a természet gyógyszereihez. [2. kiad.]. Ford. dr. Bélai Iván, dr. Székács András. Budapest : Esély Kiadó, 1995. (The Healing Herbs). 477 p. ISBN 963 5830 31 9

Gyógynövényekkel az egészségért : Gyógynövények, növényi drogok és készítményeik ismerete. Szerk. Dr. Kéry Ágnes. 4. változatlan utánnyomás. Budapest : Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft., 2005. 253 p. ISBN 963 637 201 2

Gyógynövénytár : Útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz. Szerk. Szendrei Kálmán, Csupor Dezső. Budapest : Medicina Könyvkiadó Zrt., 2009. 563 p. ISBN 978 963 226 226 0

Moesgaard, Flemming et al.: High-fiber Diet Reduces Bleeding and Pain in Patients with Hemorrhoids : A Double-blind Trial of Vi-Siblin?. In: Diseases of the Colon and Rectum, 1982. vol. 25. Issue 5. pp. 454?456.

Ody, Penelope: Kínai gyógynövények. Ford. Nyuli Kinga. Budapest : Scolar Kiadó, 2007. Titkok nélkül. (Secrets of Chinese Herbal Medicine). 223 p. ISBN 978 963 9534 91 9

[Dr.] Szabó László Gy.: Gyógynövény-ismereti tájékoztató : gyógyszerészeknek : orvosoknak : kertész- és agrármérnököknek : biológiatanároknak. Baksa : Schmidt und Co. : Pécs : Melius Alapítvány, 2005. 302 p. ISBN 963 218 185 9

[Dr.] Tóth László: Gyógynövények : Drogok : Fitoterápia. 4. kiad. [Debrecen] : Debreceni Egyetemi Nyomda, 2009. 588 p. ISBN 978 963 472 916 7